Восъчен молец история

показания за прилагане, ексртакт от ларви, восъчен молецВосъчният молец отдавна се използва от човека в народната медицина. На негова основа били приготвяни лекарства срещу сърдечни заболявания и свързаните с възрастта промени, преждевременно стареене, мъжка слабост, безплодие и други заболявания.

Още в древен Египет съпругите на фараоните използвали продукти от ларвите на восъчния молец за запазване на красотата и удължаване на младостта. Знанията за необикновените лечебните качества на лекарството от восъчен молец в продължение на векове оставали собственост на един много тесен кръг от хора, пчелари и лечители.

Восъчният молец  е единственият вид насекомо, ларвите на което се хранят изключително с восък и други пчелни продукти.

Много вируси и бактерии имат защитна обвивка  със свойства, наподобяващи восък. И само храносмилателните ензими на ларвите на восъчния молец, липаза и цераза, могат да разложат восъка на прости компоненти.

По-просто казано - вируси и бактерии губят своята защита и стават безвредни.

Екстракт от восъчен молец, действие

Екстрактът от восъчен молец е мощен природен имуностимулатор, повишава защитните сили на организма и устойчивостта на организма към различни заболявания (включително онкологични).  Препоръчва се прием по време на периоди с висока честота на респираторно-вирусни заболявания и грипни епидемии. Важен ефект на екстракта от молец е неговото положително влияние върху метаболизма: намалява кръвната захар (поради наличието на левцин), предотвратява отлагането на мазнини в черния дроб и стените на кръвоносните съдове (метионин), намалява холестерола (линолова киселина). Той съдържа серин протеаза - ензим, който има мощен ефект и предотвратява образуването на сраствания и белези. Това го прави много полезен след силни възпаления, нагнояване и оперативни намеси.

Екстрактът от восъчен молец повишава физическата издръжливост, мускулната сила и ускоряване на възстановяването след тежки работа или упражнения, увеличава снабдяването с енергия на организма, повишава синтеза на хемоглобина и насърчава усвояването на калция. Тай е естествен анабол, който подобрява мускулната координация и намалява чувствителността на организма към болка. Той съкращава възстановяването след тежки психични и физически натоварвания.

Екстрактът има мек психостимуллиращо, тонизиращо, енергизиращо, възбуждащо и ноотропно ефект. Приемането на екстракта подобрява динамиката на нервните процеси в мозъка, повишава резистентността на мозъка към агресивни въздействия, подобрява паметта и умствената дейност, има активиращ ефект върху ученето. Това го прави полезен за хората, занимаващи се с напрегната умствена работа.

екстракт от восъчен молец, действиеЕкстрактът стимулира резорбцията на съединителна тъкан на всички органи на човешкото тяло. Тя може да бъде както белези на сърдечния мускул след инфаркт на миокарда и промени в съдовете на мозъка след инсулт, сътресение на мозъка, промени в белите дробове след пневмония и плеврит, така и келоиди. Екстрактът има добър ефект при лечение на тромбоза и разширени вени, намалява подуването на вените, подобрява общото състояние. Той подобрява циркулацията на кръвта и намалява образуването на кръвни съсиреци и способства за тяхното разграждане.

Предвид противовъзпалителното, обезболяващото, антисептичното, способстващото зарастването на рани и подобряващо кръвоснабдяването (трофично) действия, препараните от ларви на восъчен молец и техните продукти могат да си използват и външно, с локално действие. Те са с изразено действие и са ефективни при лечение на остеохондроза със синдрома на кореновата болка, артрит, артроза, миалгия, неврити, тромбофлебит, псориазис, циреи, трофични язви, херпеси, рани от залежаване, навяхвания, натъртвания, рани различен произход, следоперативни белези и сраствания.

Екстрактът повишава нивата на хемоглобин в кръвта, естественото изграждане на чиста мускулна маса, увеличаване на издръжливостта без използване на анаболни стероиди. Той подобрява микроциркулацията и кръвоснабдяването на всички органи и системи на организма.

Показания за прилагане на ексртакта от ларви на восъчен молец:

1. Физиатрия. Профилактика и лечение на туберкулоза (в комбинация с основното лечение), носителство на туберколозни бактерии;

восъчeн молец, история2. Пулмология. Хроничен бронхит, пневмония, астма, респираторни алергии, бронхоектазии.

3. Кардиология. Коронарна болест на сърцето, миокардит, хипертония, инфаркт на миокарда, вродени пороци на сърцето, кардионевроза, аритмия, тахикардия, и други.

4. Педиатрия. Остри и хронични заболявания на бронхите и белия, последиците от вродени дефекти, анемия, забавяне на растежа и общото развитие, неврози, гуша, отслабени имунитет.

5. Хирургия. Възстановяване след операция, остеопороза, кисти и др.

6. Хематология. Разни анемии, заболявания на кръвта, нисък хемоглобин.

7. Гастроентерология. Гастрит, колит, язва, панкреатит, холецистит, хепатит.

8. Имунология. Адаптиране на тялото, отслабен имунитет, имунна недостатъчност, херпес.

9. Гинекология и андрология. Патологична бременност, менопауза, мъжки и женски стерилитет, лоша сексуална активност;

10. Геронтология. Предотвратяване на преждевременното стареене, сенилни промени, старчески заболявания.

11. Спортна медицина. Подготовка на спортисти за състезания и рехабилитация след свръх натоварвания.

11. Онкология. Подобрява общото състояние на болни от онкологични заболявания. В момента се изследва лечебния ефект на екстракта при различни онкологични диагнози. 

Начин на употреба:

Възрастни

Профилактично, за подобряване на имунитета и поддържане на добро общо състояние на организма:

20-50 капки (3 капки на 10 кг телесно тегло) в 40 - 50 мл. вода, сутрин, 15-30 минути преди хранене;

Лечебно

2-3 пъти на ден по 3 капки на 10 кг телесно тегло 15-30 минути преди хранене с малко вода. При тежки случаи дозата може да бъде увеличена до 5 капки на 10 кг тегло.

При деца до 18 г.

По същата схема, по една капка на навършена година.

Противопоказания

индивидуална непоносимост към пчелни продукти. За проверка на индивидуалната непоносимост се препоръчва първите 1-2 дни дозите да бъдат 1/3 от препоръчителните.

 До сега не са докладвани нежелани странични ефекти в екстракта.

Лечението може да продължи до 3 месеца без прекъсване. След това се прави 1 месец почивка и после лечението може да се повтори. Циклите могат да се редуват до 18 месеца.