Онлайн аптека с доставка до Вас. Разрешение №4007 от Министерство на здравеопазването

Продукти

Контакт

Тел.: 02 442 32 02
Мобилен: 0876 391 113
E-mail: apteka.onlain@gmail.com

Наука и случайност

Наука и случайност

pils.jpgКолко време след срока на годност на лекарствата, те могат да поддържат терапевтичния си ефект?

Според проучванията на администрацията на американското управление за контрол по храните и лекарствата около 85% от терапевтичния ефект на лекарствата остават дълго след изтичането им на срока на годност - някои до 15 години. Тяхната ефективност с течение на времето, може да бъде леко намалена, но много голяма част от първоначалния потенциал остава. Изключение от това правило правят нитроглицерина, инсулина и някои течни антибиотици.


viagra.jpgКаква случайност води до откритието на Виаграта?


През 1992 година фармакологичната компания Пфайзер провеждала клинически изледвания на свой нов препарат — силденафил цитрат, който се е разработвал за лечение на сърдечни заболявания. Лекарството не оказало съществен ефект върху циркулацията на кръвта в сърдечния мускул (миокарда) и кръвното налягане. Въпреки това голяма част от хората, които участвали в тестването, отказали да върнат хапчетата, защото забелязали значително подобряване в качеството на ерекцията си. Така е изобретена Виаграта.


ALKAZALCER.jpg


Какъв маркетингов ход позволява на компанията Алказалцер съществено да увеличи продажбите си?

Алказалцер съществено увеличава продажбите си, когато започва да рекламира вместо една две таблетки.4ehov.jpg
Как аптекар с хитрост получава автограф от Чехов?


След като се разаболява Чехов отправя свой служител до аптеката за капсули рициново масло. Аптекарят му изпраща де големи капсули, които Чехов връща с бележка: „ Аз не съм кон“. Получавайки автограф от писателя, аптекарят с радост сменя големите капсули с нормални.

 

fleming.jpg

Как са откирити антбиотиците?


Антибиотикът е открит случайно. Александър Флеминг оставя проба със стафилококови бактерии без наблюдение няколко дена. В пробата се появява колония от мухъл, която започнала да разрушава бактериите. В следствие на този процес Флеминг изолира активната съставка - пеницилин.pastior.jpgКаква грешка помага на Луи Пастьор да открие съвременния метод на ваксинация?


Докато провеждал опити със заразяване на кокошки с пилешка холера, Луи Пастьор решава да излезе в отпуска и оставя в лабораторията своят помощник. Помощникът му забравил да изпълни поредното ваксиниране на кокошките и самият той излязъл в отпуска. Връщайки се помощникът заразил кокошките, които отначало отслабнали, но после ненадейно оздравяли. Благодарение на тоз гаф Пастьор разбира, че отслабените бактерии са ключ към избавянето от болестите и дават и имунитет към тях. По този начин става основоположник на съвременната ваксинация. Впоследствие, той създава ваксина срещу антракс и бяс.

Всички цени в сайта са с включено ДДС