Онлайн аптека с доставка до Вас. Разрешение №4007 от Министерство на здравеопазването

Продукти

Контакт

Тел.: 02 442 32 02
Мобилен: 0876 391 113
E-mail: apteka.onlain@gmail.com

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ - от ОСАННА до РАЗПНИ ГО!

 

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ - от ОСАННА до РАЗПНИ ГО!
Хранителните добавки – в името на здравето или в името на парите?

3.jpgНапоследък все по-често се спекулира с Хранителните добавки, тяхното предназначение и свойства. Приемат се нови закони, не само в България, но и по света. Преди обаче да се направят генерални изводи за тях трябва да сме наясно какво представляват хранителните добавки и какви са дилемите в производството, разпространението и ползването им.

Наскоро подета кампания срещу хранителните добавки в Европейския съюз, не можа да подмине и България.
Според повечето потребители фармацевтичните гиганти искат да монополизират природните продукти, заедно със смяната на етикетите им от "хранителни добавки" на "лекарства“, което разбира се ще промени и цените им.
Натуралните продукти, включително витамините и минералите, скоро може да станат недостъпни като хранителни добавки, ако Европейският съюз и фармацевтичната индустрия решат да ги превърнат в лекарства

ОСАННА - Според Укипедия хранителната добавка е препарат, предназначен за допълване на диетата и хранителни вещества, като витамини, минерали, фибри , мастни киселини, аминокиселини, които могат да липсват или не могат да бъдат консумирани в достатъчни количества от дадено лице по време на неговот хранене. Някои страни определят хранителни добавки като храни, докато в други те са определени като лекарства или природни продукти за здравето.

9.jpgВ директива от 2002 г. на Европейския съюз се твърди, че хранителните добавки са доказано безопасни и в дози и в състав. Следователно могат да се продават без лекарско предписание в категория храни. Хранителните добавки не могат да бъдат с претенциите на лекарство, но могат да носят здравни и хранителни претенции.

РАЗПНИ ГО - В момента Европейската комисия обсъжда предложения за максимално позволените нива на витамините. Предложените безопасни нива за добавки, съдържащи бета-каротин например, са еквивалентни на тези, които се получават при консумация на два моркова, докато препоръчителните дози за селена са подобни на яденето на два бразилски ореха.
Активисти от Алианса за природно здраве се опасяват, че "максимално позволените дози" може да бъдат използвани за създаване на фалшиво разграничение между храни и лекарства.

Само защото специалното хранене или хранителните добавки са здравословни и имат полезни ефекти върху организма, не означава, че те трябва да бъдат класифицирани като лекарства. Определянето на малки граници между храните и лекарствата очевидно е с политическа, а не научна причина.

Докато позволените максимални нива са определени, витамините във високи дози и добавките ще се превърнат в медикаменти и само тогава те ще могат да са достъпни за употреба. Тъй като, за да се получи дадена хранителна добавка, трябва да се пише рецепта за нея, магазините и дрогериите несъмнено ще загинат.

По-голямата част от витамините ще бъде управлявана от фармацевтичните компании. Така ще бъде унищожен пазарът на хранителни добавки по целия свят.

1.jpgСъщо така, въпреки че "максимумът на разрешените нива" все още се дискутира, бъдещето за пазара на хранителни добавки не е много надеждно. Базил Матиодакис шефът на Европейската комисия за Закона за храните се надява да постави извън закона използването на хранителни добавки в клиничното хранене, функционалната медицина и природната терапия. С други думи, витамините и минералите са храна, а не лекарство и не бива да бъдат използвани за терапевтични цели. Матиодакис също така е и европейски представител на CODEX.

И сега витамини във високи дози, продавани във Великобритания, трябва да включват предупреждение, че дозировката може да бъде опасна. Това е направено от 2004 г., след като Британската експертна група за витамините и минералите публикува своето заключение за максималната им безопасна доза.

ОСАННА -В Съединените щати съгласно Закона за здравеопазването от 1994 г. под хранителна добавка се разбира продукт, който е предназначен за допълване на хранителния режим и съдържа някои от следните хранителни съставки: витамин, минерал, билка, аминокиселина, концентрат, метаболит, съставка, екстракт или комбинация от някое от горните вещества, исторически, използвани от човека, с цел допълване на здравословното му хранене.

Освен това, трябва също да отговарят на следните критерии:  предназначени за поглъщане под формата на хапче, капсула, таблетка, прах или течност етикетирани като "хранителна добавка".

2.jpgРАЗПНИ ГО - Не такова е положението през 2009 година, в която Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) е представила забрана. Въпреки решаващите и заслужаващи доверие доказателства в подкрепа на твърдението, че селенът предпазва от рак. Ищците, водени от Алианса за природното здраве, твърдят, че забраната спира производителите да съобщават достоверна здравна информация на обществото.

Другите правителства, включително и българското и здравни власти по света наблюдават с голям интерес въвеждането на тези драстични мерки, виждайки в европейските регулаторни мерки като модел, който да бъде приет и в техните страни. Европейските регулатори са работили внимателно с Комисията на Codex Alimentarius - група, която се занимава с установяване на стандарти и контрол върху всички хранителни продукти, включително витамини и хранителни добавки, по целия цвят. CODEX сам по себе си осигурява план, основан на европейските регулаторни органи, за да се въведе и следва и в другите страни.

Пречка за европейските регулатори е съпротивата от страна на потребителите, пациентските групи, както и на алтернативната медицина, които до този момент са успели да спрат еврочиновниците. Във Великобритания групите на потребителите, като например Алианс за природно здраве и Потребители за здравен избор, са поставяли правни и политически бариери.

Не същото важи обаче за България. След приемането на новия закон каузата за защита на безвредните природни лекарства и хранителни добавки ще е пердута.
Извън нашите граници хранителните добавки, билките, хомеопатичните средства и витамините вече се приемат по следния начин:

Хомеопатията се настанява в категорията "Плацебо" (от лат.: placebo — ′трябва да угаждам′ е всяка симулирана, иначе медицински неефективна интервенция (операция, химически разтвор, хапче или психотерапия), която се назначава с предполагаемо терапевтично въздействие, каквото всъщност няма).

Според ноивия закон е незаконно производителите или доставчиците на хранителни добавки да съобщават за каквито и да било положителни ефекти на продуктите. Въпреки че може да има много изследвания, показващи, че омега-3 рибеното масло помага например при депресии, производителите на омега-3 капсулите няма да имат разрешение да представят каквато и да било информация за този продукт.

От 2012 година добавки, съдържащи високи дози витамини, ще бъдат спрени.

6.jpgПриродните продукти от билките

Обикновените билкови лекарства ще бъдат достъпни около година след влизането в сила на европейската легализация на 1 април тази година. Това е така, тъй като те са защитени от 30-годишно правило, което е включено в Европейската директива за традиционните растителни лекарствени продукти.

Правилата включват всички билкови продукти, които са безопасно използвани в продължение на 30 години, включително 15 години в Европа. Също така правилото ясно разграничава неевропейските билкови продукти, например тези, принадлежащи на традиционната китайска медицина, които не са използвани в Европа отпреди 15 години, независимо че може да са използвани в собствените им страни повече от хилядолетия. В резултат хиляди продукти също ще изчезнат от пазара.

Това правило има още ограничения. То защитава само отделните билки или простите комбинации, които са използвани през последните 30 години. Това означава, че нито един нововъведен продукт, който представлява нова комбинация от билки, не само няма да бъде позволен, но и ще премине строги и скъпи тестове за лицензиране.

Атаката срещу билките ще доведе до края на пазара на билки, които са алтернатива на фармакологичните лекарства. Нови билкови продукти ще може да бъдат достъпни за потребителите, но само ако те преминат строг и скъп процес на лицензиране, което повечето производители не могат да си позволят. Въпреки това отново е малко вероятно лекарите да дават много рецепти за билковите продукти, а лекарите, използващи билкови препарати, няма да съществуват, тъй като правителството на Великобритания се противопоставя на хода за тяхната регистрация.

Здравословна храна

8.jpgЕвропейските регулатори гледат на витамините и минералите като на хранителни добавки - те са още източник на хранителни вещества по време или след ползването на диета, но докато дозата е ниска - под ниво, което се счита за терапевтично. Витамините и минералите също могат да бъдат добавени към храната. Въпреки това единствено тези витамини, които са в европейския списък, могат да бъдат използвани като добавки или за подобряване на храната.

Привидно повечето от тези мерки са в името на безопасността на потребителите и стандартизиран пазар в Европейския съюз. Въпреки това влиянието на фармацевтичната индустрия, изглежда, цели контрол върху цялата медицина и елиминира магазините и дрогериите, предлагащи хранителни добавки, които се конкурират с техните продукти. Фармацевтичната индустрия вече е подпомогнала забраната на всички витамини и минерали, които имат превантивна или терапевтична стойност и също прекласифицира витамините като лекарства.

Алтернативната и билковата медицина ще бъдат така ограничени, бъдат така ограничени, че хората, използващи природни продукти, ще открият, че правото им на избор ще изчезне в близките 24 месеца.

В края на тези две години ще бъде забранено да се споменават ползите от природните продукти, без значение колко това противоречи на здравия разум. Високите дози витамини и минерали ще бъдат премахнати от пазара, както и всеки нов продукт, заедно с много ценни лечебни комбинации на хилядолетните аюрведическа и китайска медицини.

В статията са изпозлвани преводните материали


 

Всички цени в сайта са с включено ДДС